Filmajánló: Egy férfi, egy nő és egy focicsapat

2014 április 1. | Szerző: |

„Úgy lettem szerelmes a futballba, ahogy később a nőkbe is: hirtelen, megmagyarázhatatlanul, feltétel nélkül, mit sem gondolva azzal, hogy mennyi fájdalmat és bajt okozhat a szenvedélyem.” – írta Nick Hornby a focidrukkerek bibliájában a Focilázban. A könyvből az Oscar-díjas Colin Firth főszereplésével Egy férfi, egy nő és egy focicsapat címmel film is készült.

focilázkislanynagyfoci


Paul (Colin Firth) szórakozott tanárember és óriási focirajongó. Mindenki tudja róla, hogy az Arsenal csapatáért képes lenne bármire. Azaz mégsem, hiszen megismerkedik új kolléganőjével, Sarah-val (Ruth Gemmell), de nem akarja lekötni magát. Az Arsenal bukdácsol a bajnokságban és a kupákban. Nem jó előjel, a romantika sem megy simán. Hogy megérthessük Paul különlegesen erős foci iránti vonzalmát és ügyetlenségét a nőkkel, vissza kell mennünk életútján, egészen gyermekkoráig. Az angol munkásosztály hétköznapjait a hétvégi derbik hangulata aranyozta be. A kissrácok egyetlen kiugrási lehetősége a foci volt.

A filmben sokkal nagyobb teret kap a romantikus szerelmi szál, mint a könyvben. De az 1988/89-es angol bajnoki szezon rendkívül izgalmas véghajráját emlékezetesen adaptálták filmre. Annak ellenére is izgul a néző, hogy tudja miként végződött az idény. Amikor 1989. május 26-án este nyolc után az Anfield Roadon 42 ezer, a tévén keresztül pedig nyolcmillió néző előtt elkezdődött a Liverpool-Arsenal mérkőzés, már biztos volt, hogy az angol futballbajnokság századik és egyik legemlékezetesebb szezonja fejeződik be. Hat hét telt el a 96 ember halálát okozó Hillsborough stadionkatasztrófa óta, amiután két hétig állt a bajnokság és többek között elhalaszották a két csapat április 23-i meccsét is. Így ez lett a bajnokság utolsó találkozója, amikor már az összes többi meccset lejátszották és kiderült, a két csapat valamelyike lehet a bajnok.

Paul-t, a főszereplőt az Oscar-díjas Colin Firth alakítja, kissé szórakozott, rendezetlen sérójú, de ízig-vérig Ágyús-drukker. Focilázával akarva-akaratlanul is megfertőzi barátnőjét, a szintén tanár Sarah-t, akit a széles közönség számára ismeretlen Ruth Gemmell játszik. Paul drukkerhaverját alakító Mark Strong  neve már ismerősebben csenghet. Strongot számtalan Guy Ritchie-filmben láthattuk: Sherlock Holmes, Spíler, Revolver.

focilázkislánynagyfoci2

A filmet a tévében is elcsíphetjük, április 2-án a Cinemax 2 tűzte műsorára két időpontban is: hajnali 6-kor és délután 17:05-kor.

A film előzetese:

 Források:
sportgéza.hu
port.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció
Kislány, nagy fociKi mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!